Samen kan leven meer betekenen


1 langlopend huwelijk maakt op termijn het gelukkigst

31-10-2010 20:32
 
Dat zijn uitkomsten van een wetenschappelijk onderzoek van VU-sociologen Aat Liefbroer en Matthijs Kalmijn. Zij volgden 1775 volwassenen tussen de 18 en 26 jaar vanaf 1987 tot heden.
 
Door de jaren heen ondervroegen ze dezelfde groep 7x. Het geluk van de respondenten sleet langzaam, maar gehuwden en samenwonenden blijven gelukkiger dan singles die hun leven lang alleen blijven. Bij mensen die scheiden keldert het geluksgevoel, maar zij wennen aan de situatie en herstellen zich. Dit gaat sneller als ze een nieuwe relatie aangaan.
 
Bijna iedereen in het onderzoek wil een vaste relatie, want die brengt zekerheid en de middelen (een inkomen of sociale steun) waarmee ambities kunnen worden waargemaakt. Hoe meer ‘vastigheid’, hoe meer geluk. Het toppunt van geluk bereiken de mensen die net gehuwd zijn en officieel hardop dit naar elkaar toe hebben bevestigd.
 
Toch lopen veel relaties op de klippen. De helft van de samenwonende Nederlanders gaat uit elkaar. Daarbij eindigt 1 op de 3 officiële huwelijken in een echtscheiding. Dat betekent dat de meerderheid van de mensen die nu gaan samenleven op termijn weer uit elkaar gaan. Scheiden is vergeleken met begin jaren ‘70 een stuk eenvoudiger geworden. We denken er nog steeds negatief over, vooral omdat het ten koste gaat van kinderen.
 
Ook voor het eigen geluk is een langdurige, gezonde relatie het best. In het onderzoek waren oudere mensen het gelukkigst als ze na lange tijd nog steeds bij dezelfde partner waren.

—————

Terug