Samen kan leven meer betekenen


Onderwijs en samenhang rond relaties en huwelijken

01-10-2010 00:01

Relaties, seksualiteit, echtscheidingen: Hoe ga je er mee om in de kerk?

God is een God van liefde en relaties. En God heeft het huwelijk een bijzondere plek gegeven, al in het paradijs. Het was niet goed dat de mens alleen was en Adam riep vol vreugde uit: Eindelijk iemand als ik. En God wilde dat man en vrouw samen iets van hem op de aarde weerspiegelde.

Maar er is veel misgegaan. Dat zien we in de dagelijkse praktijk. Echtscheidingen, samenwonen, ontrouw, seks als consumptie-artikel, pornografie... Ga zo maar door. En geen zaken die onze kerken of ons christenen voorbij gaan. Geen enkele kerk zal zeggen dat relaties ‘relatief’ zijn. Ze zijn relevant en vormen de bouwstenen voor een gemeente. Maar hoe relevant zijn ze in het beleid van een gemeente en bij de ontwikkeling ervan?

In onze gemeente (SGA Rotterdam, een samenwerkingsgemeente NGK/CGK) hebben we gewerkt aan beleidsontwikkeling rondom relaties. Al ruim 10 jaar geven we meer aandacht aan dit thema, omdat we merkten dat het onbesproken onderwerpen in de gemeente waren. Jongeren haalden hun informatie van straat en de kerk had niet veel te bieden. We zijn begonnen om samen Gods bedoeling met het huwelijk te ontdekken. Dat is beschreven in het boekje "Gods bedoeling met het huwelijk". Hierover is meerdere keren gepreekt en het boekje is aan ieder gemeentelid vanaf 14 jaar gegeven. Dit is erg gewaardeerd en heeft veel openheid en gesprekken gegeven.

Daarna zijn we beleid gaan ontwikkelen om in alle fases van het leven iets te kunnen bieden (vanaf 6 jaar). We hebben dat omschreven in een beleidsnotitie en naar de gemeente op verschillende manier duidelijk gemaakt, onder andere door de “relatiewijzer”. Heel handig en overzichtelijk.

We verwijzen naar veel bestaand materiaal, maar sommige dingen hebben we ook speciaal ontwikkeld, zoals een nieuw boekje wat net uit is: “Het grote verschil”. Het is een totaal herschreven en opnieuw, modern opgemaakt boekje, gebaseerd op het boekje "Het grote verschil" van Dick Baarsen. Het helpt tieners/jongeren een beter beeld op de verschillen tussen jongens en meisjes te krijgen.

Daarnaast geven we huwelijksvoorbereiding. Dat bestaat uit een opzet van 3 lessen, dat door 1 stel gegeven wordt aan een aanstaand echtpaar. We hebben nu 5 stellen in de gemeente die de lessen kunnen geven, waardoor het goed te behappen is. Het mooie is dat de trouwlustige stellen er op rekenen dat ze het krijgen. Het is geen verplichting, maar ze willen graag. Dat is mooie reclame. Voor de deelnemers hebben we een werkboekje gemaakt. De lessen voor de cursusleiders zijn ook beschikbaar. In de voorbereiding wordt ook gebruik gemaakt van DISC, een methode om het profiel van iemand te beschrijven en woorden te geven aan die voortkomen uit het profiel van iemand en niet perse vanuit gedrag.
Door de persoonlijke (2 op 2) aanpak ontstaat er ruimte om heel persoonlijk te worden. Iets wat bij lessen in grotere groepen niet goed mogelijk is. Wij vinden het belangrijk dat er wederzijds vertrouwen ontstaat, naast de over te dragen kennis. De stellen die de lessen geven worden ook de “buddy” voor de jaren nadat het stel getrouwd is.

Verder hebben we in de SGA huwelijkspastoraat opgezet, om, als mensen getrouwd zijn, makkelijk te kunnen aan kloppen en hen te helpen bij hun problemen, vragen en zorgen. We geloven dat God de gemeente een bijzondere plek heeft gegeven in het ondersteunen van huwelijken.

We zien dat dit “beleid” vrucht draagt in de gemeente en we willen graag uitdelen van wat God ons gegeven heeft. Daarom willen we dit geheel aan u aanbieden, zodat u er wellicht ruchtbaarheid aan kan geven. Wij hopen dat we er meerdere gemeenten mee kunnen dienen en zo hen kunnen helpen bij te dragen aan goede huwelijken.

Mocht u meer informatie willen hebben, neemt u gerust met een van ons contact op.

Erjan en Jacolien van der Linde
Jan-Willem en Marjon Bosman
Huwelijkspastoraat@desga.nl

—————

Terug