Samen kan leven meer betekenen


Scheiden........doet scheiden

02-02-2009 17:49

Scheiden doet niet alleen lijden, maar vooral ook opnieuw scheiden. Degene die al een huwelijk achter de rug heeft, is een grote risicofactor voor nog een volgende echt-schipbreuk.

De helft van de 2e huwelijken loopt wederom op de klippen, terwijl dit risico bij alle gehuwden samen slechts 1 op 3 is. Ook kinderen van wie de ouders al uit mekaar waren, zullen later eerder zelf die stap zetten. Dat meldt het jongste nummer van Bodytalk.

Hoe groter het verschil in leeftijd, cultureel-/ maatschappelijke achtergrond, opleidingsniveau, levensbeschouwing alswel opvattingen over (toekomstige) status: hoe groter de kans dat het huwelijk strandt.

Een verschillend opleidingsniveau bijvoorbeeld gaat gepaard met verschillende interesses, smaken en levensvisie. Leeftijdsverschillen geven scheve verhoudingen qua ervaringen, opvattingen en sociaal netwerk. Vooral huwelijken waarbij de vrouw aanmerkelijk ouder is dan de man zijn kwetsbaar. Hoe langer men wacht met samenwonen, huwelijk of kinderen: hoe groter de kans op duurzaam geluk. De kans op een scheiding neemt met 9% af voor elk jaar relatie zónder onder 1 dak te vertoeven.

Anderzijds gaan verbintenissen minder snel uit, als men officieel trouwt, in plaats van ongehuwd samen te wonen. De kans op scheiding neemt beduidend af wanneer de partners samen kerkelijk meelevend zijn.

—————

Terug