Samen kan leven meer betekenen


Ware liefde? Formule voorspelt succesvol huwelijk

16-05-2009 09:52

 

 

Een Engelse professor in de wiskunde heeft een formule ontwikkeld waarmee hij in 94% van de gevallen correct voorspelt of echtelieden als kemphanen uiteen zullen gaan, of uiteindelijk samen in het familiegraf terecht komen. Tip: wees ouderwets.

Formule

"Sommige stellen kunnen beter maar meteen scheiden," aldus professor James Murray van Oxford University, die heilig gelooft in zijn cijfermethode. Hij ontwikkelde zijn formules aan de hand van onderzoek onder 700 pas getrouwde stellen.

Die werden vijftien minuten lang gefilmd tijdens gesprekken over verschillende onderwerpen als aangetrouwde familie, geld en sex. De uitspraken in de films van de tortelduifjes over die gevoelige zaken kregen een rating. Humoristische uitspraken of blijken van affectie of geluk kregen een positieve score, defensiviteit of woede een negatieve op een schaal van nul tot vier. Met name minachting kreeg een sterke negatieve invloed toebedeeld. Meer nog dan angst, woede of verdriet. Uit die scores berekende Murray vervolgens de kansen op een succesvol huwelijk, en zette ze in een grafiek.

Na de screentest kregen de huwelijkspartners, over de loop van twaalf jaar, af en toe een belletje van de onderzoekers. Of ze nog een gelukkig huwelijk hadden. Wat bleek: de professor behaalde een indrukwekkende 94% succescore met zijn wiskundige glazen bol. De huwelijken blijken in vijf stabiliteitscategorieën te vallen. De meest stabiele huwelijken zijn die tussen echtelieden die er een ouderwetse kijk op het huwelijk op na houden en vooral elkaars kameraad willen zijn.

De eerste categorie is het validating couple. Ze steunen elkaar, zijn rustig en intiem met het accent op gedeelde ervaringen in plaats van individualiteit. De tweede zijn de avoiders. Die doen er alles aan om confrontaties en conflicten te vermijden. Reageren alleen positief op hun partner. Het volatile couple volgt met hun vurige romances en verhitte discussies. Een mix van stabiel en onstabiel. Dit soort stellen is ook vaker ongelukkig in de relatie. Hostile, ook niet best als de lange termijn het doel is. Één partner wil niet praten over bepaalde zaken en de ander laat het daar bij zitten. Dus geen communicatie. Werkt niet. De laatste - "kunnen beter maar meteen scheiden" categorie van Murray - zijn Hostile/Detached. De één is een heethoofd, en wil bekvechten terwijl de ander daar totaal geen zin in heeft.

Professor Murray toonde zich verbijsterd dat een soms zo emotionele en geladen discussie van een kwartiertje zo gemakkelijk te vangen is in een eenvoudig wiskundig interactiemodel. De rekenmeester claimde zelfs een 100% score behaald te hebben, maar het succesgemiddelde werd gedrukt door stellen die voorspelbaar ongelukkig werden, maar tegen Murray's verwachting in niet bij elkaar bleven, maar toch uit elkaar gingen.

De rekenmethode blijft nog even geheim. De prof werkt nu aan een boek met adviezen voor een gelukkig huwelijk. Nog een tip van Alimentatie.nl: meteen kopen! (2 april 2009)

 

—————

Terug